GASTRİT

Gastrit Nedir? Nedenleri? Tedavisi

Gastrit Nedir?
Gastrit en basit bir ifade ile midenin iç yüzeyinde meydana gelen, iltihaplanmadır. Bu bölgede mideyi kendi ürettiği asitlere karşı koruyan zar ve besinleri sindirmek için enzim salgılayan hücreler vardır.

Gastritin iki türü vardır. Aniden bastıran akut gastrit ve ara ara nükseden kronik gastrit. Kronik gastrit tedavi edilmezse kalıcı hale dönüşebilir veya başka mide rahatsızlıklarının çıkmasına yol açabilir.

Bir de eroziv gastrit denilen iltihaptan bağımsız olarak gelişen gastrit türü vardır. Mide iç yüzeyinin çeşitli sebeplerle aşınması ile oluşur ve hasar meydana gelir. Eroziv gastritin de akut ve kronik gibi çeşitleri vardır.

Kişinin kendi kendisine gastrit tanısı koyması zordur. Çünkü gastritin belirtileri kişiden kişiye değişir. Kimisinde gastrit ancak doktor muayenesi ile anlaşılır. Karının üst tarafındaki ağrı gastrit belirtisi olabilir. Bununla birlikte bu bölgede ağrı hissedenler gastrittir diye bir genelleme yapılması da olanaksızdır.

Gastrit Nedenleri
Gastritin başlıca nedenlerinden birisi Helicobacter Pylori enfeksiyonudur. Bu bakteri mide iç yüzeyinde iltihaplanmaya neden olur. Bakteriyel enfeksiyonun başka kişilere bulaşabilme özelliği de vardır. Bu bakteriyi taşıyanların kullandığı yiyecek ve içecekler sonradan başkası tarafından da kullanılırsa bulaşma olabilir.

Aspirin türü NSAİİ grubu ağrı kesicilerin bilinçsiz ve sık tüketilmesi de gastrite yol açabilir. Alkol, asitli içecekler ve uyuşturucu madde kullanımı eroziv gastrite neden olabilir. Bunun dışında sıkça radyasyona maruz kalmak, kanser tedavisi, önemli ameliyatlar, ciddi hastalıklar nedeniyle aşırı ilaç kullanımı da gastrite neden olan faktörlerdendir.

Gastrit Belirtileri
Gastritin bazen hiç belirti göstermeyeceği, bazen de hafif belirtiler gösterebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bazı durumlarda ise gastrit şu belirtileri gösterir.

Karın üst tarafında ağrı oluşması
Mide bulantıları
Kusma
Eroziv gastritin belirtileri ise şunlardır:

Kusmukta kan görülmesi
Dışkıda kan görülmesi
Dışkıda kırmızı kan
Gastritin neden olabileceği hastalıklar:
Gastrit eğer tedavi edilmezse kronik gastritten mide tümörlerine kadar çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Mide ülseri de bunlardan biridir.

Gastrit Teşhisi Nasıl Konur ?
Hastalar kendilerine gastrit teşhisi koyamaz. Gastrit teşhisi konulabilmesi için endoskopi ve biyopsi yapılması gerekir. Endoskopi yöntemi, bir aparata takılı kameranın ağız ve yemek borusu üzerinden mideye girip buranın görüntüsünü almasıdır. Endoskopi yapılmadan önce hastanın durumuna göre lokal anestezi veya sakinleştirici ilaç verilebilir.

Endoskopide gastrit olup olmadığı anlaşılabilir.

Gastrit teşhisinde başka testler de uygulanabilir. İçeriğinde baryum bulunan bir sıvı hastaya içirdikten sonra film çekilir. Belirli aralıklarla çekilen filmlerden midede erozyon olup olmadığı veya mide içinde zamanla ne tür değişiklikler olduğu anlaşılabilir.

Dışkı testi ile de dışkıda kan bulunup bulunmadığı tespit edilir.

H.Pylori enfeksiyonunu saptamak için kan, dışkı veya nefes testleri yapılabilir. Ayrıca endoskopi sırasında alınan biyopside de H. Pyolori araştırılabilir.

Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Gastrit tedavisinde mide asitlerini azaltmak ve dengede tutmak önem taşır. Asitlerin azalması iltihabın daha çabuk iyileşmesini sağlar. Bunun için Talcid, rennie gibi asit nötürleyici ilaçlar hastaya verilir. Hasta buna ilave olarak asiti dengeleyici etkileri olan besinleri tüketirse tedavi kolaylaşır.

H2 Reseptör Blokerleri denilen Famotidin, ranitidin, nizatidin, simetidin içeren ilaçlar da gastrit tedavisinde kullanılır.

Bu makale ile ilgili olarak “Mide ağrısına ne iyi gelir ?” ve “Reflüye ne iyi gelir ?” konulu makalelerimizi de okuyabilirsiniz.

Related Articles

5 Comments

    1. bütün yorumları okduum . çok göze yazmışsınız, katılıyorum. Senelerdir gastrit ile mücadele halindeyim. Bu halde olmamın sebebi alkol alışkanlığımdır. Size tavsiyem alkolden uzak durun.

  1. evlenene kadar böyle bir sorunum yoktu. Eşim yağlı ve hamurişi yapıyor. BU nedenle ikimiz de mideden sorun yaşıyoruz

  2. Pingback: fulya
  3. Oturduğum yerde bir Gastroenteroloji merkezi var insanlar iki büklüm girip daha kötü bir şekilde çıkıyorlar mideye hortum filan sokuyorlar sanırım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
biliyor