BAĞIRSAK HASTALIKLARI

Kakada kıl kurdu görüntüsü

Kıl kurtları inatçı ve kolay bulaşan bağırsak parazitleridir. Okul çağı ve öncesi çocukların bağırsaklarında kıl kurdu olabilmektedir. Yetişkinlerde de görülse de en fazla çocuklarda kıl kurduna rastlanmaktadır.

Kıl kurdunun büyüklüğü ne kadardır dışkıda görülür mü ?

Çocukların bağırsaklarında iki tür parazit kurt daha sık görülür. Biri bağırsak solucanı, diğeri ise kıl kurdudur. Bağırsak solucanı bir karış büyüklüğe ulaşabildiği için kakaya bulaştı ise onu tuvalette fark etmemek imkansızdır.

Kıl kurtları ise iplikten incedir ve boyları bir santimetre veya daha azdır. Kakada kıl kurdu var ise dikkatli bir inceleme ile görülebilir. Çocuk kendisi kakasında kıl kurdu var mı, yok mu fark edemeyebilir.

Kıl kurdu nasıl tespit edilir ?

Hastaneye gidildiğinde kan tahlili yapılarak bu tespit edilebilir. (Bazen tahlil yanlış sonuç verebilir. Sonuç negatif çıksa bile parazit olabilir) Doktorun vereceği ilaç kıl kurdunu yaklaşık on günde bağırsaklardan atacaktır.

Kakada kıl kurdu görülmemesi çocuğun bağırsaklarında kıl kurdu olmadığı manasına gelmez. Çünkü kıl kurtları kalın bağırsakta tutunmayı başarırlar. Bağırsaklardan dışarıya sadece yumurta bırakmak için (sadece dişi birey) çıkarlar.

Eğer kakaya kıl kurdu bulaşmış ise bu kalın bağırsakta başka kıl kurtlarının olduğuna işaret eder. Doktora gitmeden kıl kurdunu tespit etmenin yolları da vardır.

Bazı periyotlarla dişi kıl kurtları yumurtlamak için kalın bağırsaktan dışarıya çıkar ve anüsün dış çeperlerine yumurta bırakırlar. Bu işlem geceleri olur. Sabahları çocuğunuzun makatını ve külotunu kontrol ederseniz yumurta öbeği (binlerde yumurta) veya pirinç tanesi uzunluğunda minik larvalar bulabilirsiniz. Bunlar yatağa dökülmüş de olabilir.

Kıl kurdu yumurtaları makat çevresini tahriş ettiği için çocuk burayı sık sık kaşıma ihtiyacı hissedecektir. Gün içerisinde elini sıkça poposuna götürüyorsa, makat bölgesinde kızarıklık varsa bunlar kıl kurdu olabileceğine işaret eder.

Daha kesin sonuç için selobant yöntemi uygulanır. Çocuk yatmadan önce güzelce banyo yaptırılır. Sabah olunca anüse bant yapıştırıp çekiniz. (Garanti olması için birkaç kere yapıştırıp çekiniz) Eğer Gece kurt anüs çevresine yumurta bıraktıysa şeffaf banta yapışacaktır. Şeffaf bantı lama (laboratuvardan alacağınız özel bir lam) yapıştırarak hiçbir yere değdirmeden laboratucara götürünüz. En geç yarım saat içinde laboratuvara götürmeniz gerekir. Bu işlemi ard arda birkaç gün yapmanız gerekir.

Kıl kurdu belirtileri

Kıl kurdunu evde kendi imkanlarınızla tespit etmek zordur. Bazen kan testinde bile çıkmayabilir. Ama aşağıdaki belirtiler çocuğunuzda var ise doktorunuz parazit tedavisine başlayacaktır.

  • Sabahları karın ağrısı
  • Çocuğun kilo alamaması, iştahlı olması (Veya aşırı iştahlı olması)
  • Sürekli poposunu kaşıması
  • Bulantı, kusma şikayetleri
  • Kız çocuklarında idrar yaparken yanma görülmesi (Çatlayan yumurtalardan çıkan larvalar vajinaya girebilir ve burada enfeksiyon yapabilir
  • Çocuğun ağzının kötü kokması, çok fazla salyasının gelmesi
  • Gece yatağa işeme, kabus görme

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor