MİDE AĞRISI

Mide ağrısına iyi gelen yemekler

Mide rahatsızlıklarının yaygın sebebi yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Mesela düzensiz beslenme, aşırı beslenme, tek yönlü beslenme, öğün aralarının fazla yakın veya uzun olması gibi sebepler gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarının ana sebeplerindendir.

Mide dostu beslenme alışkanlıkları:

  • Bir öğünde aşırı yemek yerine küçük öğünler halinde yeyin.
  • Besinleri kızartarak değil, haşlayarak tüketin.
  • Sürekli aynı besin gruplarını tercih etmeyin, doğanın bize sunduğu her gıdayı azar azar tüketin.
  • Mide asitlerini artıran aşırı yağlı ve sindirimi zor yemeklerden uzak durun.
  • Acıkmadan yemek yemeyin, sofradan kalkmak için tamamen doymayın beklemeyin.

Mide ağrısına iyi gelen yemekler

Aşağıda mide ağrısı çekenler için tavsiye edilen yemek tarifleri yer almaktadır.

Karnabahar yemeği

Kış mevsiminin gözde sebzelerinden birisi olan karnabahar mide dostu sebzelerdendir. Mide ağrısı için isterseniz karnabahar kürü de uygulayabilirsiniz. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu mide ağrısı çekenler için karnabahar kürünü önermektedir.

İlgili yazı: İbrahim Saraçoğlu karnabahar kürü nasıl yapılır ?

Eğer haftada bir kez karnabahar yemeği yerseniz birkaç hafta sonra bunun olumlu sonuçlarını göreceksiniz.

Karnabahar yemeği tarifi:

Doğranmış soğanı sıvı yağda kısık ateşte öldürdükten sonra bir yemek kaşığı salça ekleyip 1-2 dakika karıştırınız. Daha sonra yıkanmış ve doğranmış karnabaharı ekleyip 5 dakika kavurunuz.

Suyunu ekleyip kaynadıktan sonra yaklaşık 30 dakika pişiriniz. Ocaktan almaya yakın tuzunu atınız. Eğer sadece karnabahar size lezzetsiz gelirse soğanı kavururken biraz kıyma ekleyebilirsiniz veya pişerken et suyu ekleyebilirsiniz.

Sütlü kabak yemeği

Mide ağrısı olan kişilerin hafif içerikli beslenmeleri mideyi rahatlatmaktadır. Sütlü kabak yemeğini yaz ve kış yapabilirsiniz. Günümüzde yeşil kabak yaz ve kış bulunan bir sebzedir.

Sütlü kabak yemeği tarifi:

Soğanı öldürüp salça ile kavurduktan sonra yıkanıp doğranmış yeşil kabakları ekleyin ve 5 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Yarı yarıya su ve süt ekleyip pişmeye bırakın. Suyu kaynadıktan sonra 25-30 dakika pişirin ve ocaktan almaya yakın tuzunu atın.

Türlü

Patlıcan, patates ve kabak ile yapacağınız türlü yemeğini ister etli isterse de etsiz yapabilirsiniz. Soğanı ve sarımsağı kavurduktan sonra salçayı da ekleyip kavurun.

Ardından doğranmış sebzeleri ekleyip 5 dakika kavurun ve ılık su ekleyip yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişmeye yakın karabiber ve tuzunu atın.

Naneli cacık

Nane mide ağrısını ve bulantısını geçirmede etkilidir. Yoğurt ise mide ağrısı çekenlerin bolca tüketmesi gereken bir probiyotiktir.

Yoğurdu sade veya çorbalara ekleyerek gün aşırı tükenmenizi tavsiye ederiz.

İlgili yazı: Mide ağrısına iyi gelen çorba

Bir diş sarımsak, az miktar nane ve yoğurt ile yapılan cacığı 2-3 günde bir yapıp tüketiniz.

Havuç salatası

Salatalara soğan koymak mide ağrısını artırabilir. Soğansız şekilde soğan, havuç, turp ve kırmızı lahana gibi sebzelerle yapacağınız salatalar sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasınız sağlayacak ve midenizi rahatlatacaktır.

Mide ağrılarınızı azaltmak için sulu sebze yemeklerini bolca tüketiniz. Kızartma ve hamur işi gıdalardan, paketli gıdalardan uzak durunuz.

İlgili yazılar:

Mide ağrısına iyi gelen içecekler

Mide ağrısına iyi gelen egzersizler

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
biliyor